تاخیر در گفتار نوعی اختلال ارتباطی شناخته می شود. برای مثال، اگر فرزند شما مطابق با نقاط عطف رشد زبان پیش نرود، این امکان وجود دارد که دچار تاخیر در گفتار شود.
در این افراد معمولا توانایی های زبانی با سرعت کمتری نسبت به اکثر کودکان رشد کند. این امکان وجود دارد که در بیان خود و ارتباط با دیگران یا درک دیگران مشکل داشته باشند.
به طور کلی، تاخیر در رشد گفتار ممکن است نشانه بسیاری از اختلالات، از جمله عقب ماندگی ذهنی، کاهش شنوایی، اختلال زبان بیانی، محرومیت روانی اجتماعی، اوتیسم، لالی انتخابی و فلج مغزی باشد.
شناخت عواملی که باید در هنگام گرفتن شرح حال و انجام معاینه فیزیکی، به پزشکان اجازه می دهد تا درمان تاخیر در گفتار را سریعتر پیش گیرند.
در واقع، تشخیص به موقع و مداخله زود هنگام باعث می شود تا نقایص عاطفی، اجتماعی و شناختی این ناتوانی را کاهش داده و نتیجه را بهبود بخشد.
علت تاخیر در گفتار چیست ؟
علت تاخیر در گفتار برای هر فرد متفاوت خواهد بود اما اغلب کودکان با این مشکل مواجه هستند که بهتر است هر چه زودتر تشخیص داده و تحت درمان تاخیر در گفتار قرار گیرند.
در همین راستا، علت تاخیر گفتار در کودکان دلایل احتمالی زیادی دارد. در برخی موارد، حتی بیشتر از یک عامل باعث تاخیر گفتار می شود. برخی از علت های رایج شامل موارد زیر هستند:
اختلال شنوایی: برای کودکانی دارای اختلال شنوایی هستند، معمولا اختلال زبان و تاخیر در گفتار نیز وجود دارد. به این معنی که اگر نمی شنوند در یادگیری و برقراری ارتباط هم با مشکل مواجه خواهند بود.
آسیب های فک و صورت: فردی که دچار آسیب های جدی فک و صورت می شود در بیان دچار مشکل خواهد شد.
بیماری اوتیسم: معمولا همه کسانی که به اوتیسم مبتلا هستند؛ دچار تاخیر در گفتار نخواهند بود؛ چراکه اوتیسم اغلب بر ارتباطات کودک و فرد تاثیر می گذارد.
مشکلات ذهنی: ناتوانی های ذهنی دارای انواع متفاوتی هستند که هر کدام می توانند منجر به تاخیر در گفتار شوند. درمان تاخیر در گفتار در این افراد از اهمیت زیادی برخوردار است.
موارد ژنتیکی: این امکان وجود دارای که اعضای دیگر خانواده با مشکل تاخیر در گفتار مواجه باشند.
موارد روانی-اجتماعی: در واقع موارد روانی- اجتماعی نیز می توانند باعث تاخیر زبان شوند. به عنوان مثال، فردی که با بی توجهی شدیدی مواجه است، این احتمال وجود دارد که در برقراری ارتباط و صحبت کردن دچار مشکل شود.
علائم تاخیر در گفتار
علائم تاخیر در گفتار در هر سنی متفاوت است. برای مثال در کودکان، بایستی رشد زبان کودک به صورت اصولی و طبق نقاط عطف زبان پیش رود. در طی این روند ممکن است کودک علائم خاصی داشته باشد که نشان دهنده تاخیر در گفتار خواهد بود.
از طرفی وجود برخی از علائم در بزرگسالان نیز می تواند نشان دهنده این اختلال بوده و نیاز به درمان تاخیر در گفتار داشته باشد.
علائم تاخیر در گفتار کودکان:
• با توجه به اینکه روند صحبت کردن کودک از ۱۲ تا ۱۸ ماهگی شروع می شود. اگر در این سن با دهان خود صدا درنیاورد و کلماتی را بیان نکند؛ نشان دهنده این اختلال است.
• تا سن ۲ سالگی به صورت کلی صحبت نکند.
• در سن ۳ سالگی در جمله بندی و بیان آن مشکل داشته باشد.
• جمله را رها کرده و نصفه بیان کند.
علائم تاخیر در گفتار بزرگسالان:
• صحبت کردن این افراد نامفهوم و غیرقابل درک است.
• نحوه صحبت کردن آنها کند شده است.
• افرادی که عضلات صورت آنها ضعیف شده است.
• انقباض ناگهانی عضلات صوتی
• ترشح بیش از حد آب دهان
درمان تاخیر در گفتار کودکان
برای تعیین اینکه آیا کودک تاخیر در گفتار دارد یا خیر، پزشک باید دانش اولیه از نقاط عطف گفتار داشته باشد. گفتار معمولی در هر سن کودک متفاوت است.
در صورتی که در مرحله سنی با اختلال در گفتار روبرو شود؛ درمان تاخیر در گفتار آن متفاوت خواهد بود. با توجه به اینکه رسیدگی و درمان تاخیر در گفتار از سن کم و کودکی موثر و نتیجه بخش است.
پیشنهاد می کنیم حتما از افراد متخصص و مراکز گفتاردرمانی کمک بگیرید. آنها با ارزیابی دقیق کودک شما و انجام برخی تمرینات و آزمایش ها مشخص می کنند که از چه روش هایی برای درمان استفاده کنند و دوره درمان به چه شکل خواهد بود.
تمرینات درمان تاخیر در گفتار
تمرینات درمان تاخیر در گفتار در سنین مختلف و با توجه به میزان شدت اختلال گفتاری متفاوت خواهد بود. حتی برای کودکان نیز در سنین مختلف نیز از تمرین های متفاوتی برای درمان استفاده خواهد شد.
به همین منظور ما چند تمرین را برای کودکان نوپا ارائه می دهیم تا شاید برای شما مفید باشد. فراموش نکنید که مراجعه به آسیب شناس گفتاری باید در اولویت خود قرار دهید.
• تمرین ۱: برای کودک خود بخوانید. وقتی والدینی برای کودکی می خوانند، به نحوه گفتن این کلمات گوش می دهند. آنها در حال یادگیری کلمات جدید و استفاده از کلماتی هستند که هر روز می شنوند.
• تمرین ۲: از خود صحبتی استفاده کنید. در مورد کارهایی که در اطراف فرزندتان انجام می دهید صحبت کنید.
• تمرین ۳: برای کودک خود آواز بخوانید.
• تمرین ۴: واژگان دریافتی آنها را تقویت کنید.
• تمرین ۵: تلاش های آنها را تحسین کنید.
سایر خدمات کلینیک مسیحا رهاب
کلینیک درمان تاخیر در گفتار
خوشبختانه، در حال حاضر مراکز زیادی در زمینه گفتار درمانی مشغول به فعالیت هستند. در این کلینیک ها اغلب کاردرمانگران متخصص و با تجربه استفاده می شود تا به افراد کمک کنند روند بهبودی خود را سریعتر پیش ببرند.
مسیحا به عنوان کلینیک درمان تاخیر در گفتار سالهاست که در این زمینه فعالیت می کند. در این کلینیک از افراد متعهد، الاق محور و باتجربه در کنار تجهیزات و وسایل مورد نیاز درمان استفاده می شود. بدین ترتیب پروسه درمانی اصولی و مطابق با متدهای روز دنیا انجام خواهد گرفت.
درمان تاخیر در گفتار در منزل
درمان تاخیر در گفتار در منزل بایستی حتما زیر نظر پزشک متخصص آسیب شناس گفتار و کاردرمانگر صورت گیرد.
به این شکل که گفتاردرمانگر یک برنامه درمانی مطابق با نیاز بیمار ارائه کرده و به شما کمک می کند تا برخی از تمرینات را در منزل انجام دهید.
با توجه به اینکه روند درمان و پروسه گفتار درمانی نیاز به مد زمان طولانی دارد. انجام برخی از این تمرینات در منزل می تواند پروسه درمان را تسریع بخشد.
درمان تاخیر در گفتار بزرگسالان آنلاین
درمان تاخیر در گفتار بزرگسالان به صورت آنلاین امکان پذیر است. در این روش از تمرینات و روش هایی استفاده می شود تا به افراد در پیشگیری و حتی درمان آن کمک کند. برخی از این اقدامات که تا حدی کاهش دهنده این عارضه هستند، شامل:
• از فریاد زدن یا فشار دادن روی تارهای صوتی خود خودداری کنید.
• بهتر است تا از سیگار کشیدن و الکل خودداری کنید و خطر ابتلا به سرطان گلو را کاهش دهید.
• با ورزش منظم، خوردن یک رژیم غذایی متعادل، و حفظ فشار خون و سطح کلسترول خون سالم، خطر سکته مغزی خود را کاهش دهید.
این موارد شاید بخش کوچکی پیشگیری این اختلال باشند.
اما اگر با این مشکل مواجه هستید؛ آنچه که مهم است کمک گرفتن از کاردرمانگران با تجربه و متخصص است. این افراد می توانند از طریق روش های درمانی و تکنیک های مختلف به درمان تاخیر در گفتار بزرگسالان کمک مثبتی داشته باشند.
درمان تاخیر در گفتار در تهران
تاخیر در گفتار از دیرباز دغدغه پزشکانی بوده که از کودکان مراقبت می کنند. این نگرانی به این دلیل است که اغلب مشکلات رشدی با تاخیر در گفتار شروع می شوند.
همچنین، تاخیر در گفتار ممکن است اثر مستقیمی بر زندگی شخصی، اجتماعی، تحصیلی و بعدا شغلی آن داشته باشد. شناسایی زودهنگام و درمان تاخیر در گفتار ممکن است نقایص عاطفی، اجتماعی و شناختی این ناتوانی را کاهش داده و منجر به بهبود سریعتر آنها شود.
در این راه می توانید از مراکز تخصصی و کلینیک های گفتار درمانی کمک بگیرید. خوشبختانه در حال حاضر کلینیک های زیادی به درمان تاخیر در گفتار در تهران مشغول هستند.
یکی از این مراکز تخصصی، کلینیک گفتار درمانی مسیحا است که دارای سابقه طولانی فعالیت و افراد متعهد، متخصص و باتجربه را در کمک به این بیماران به کار گرفته است.
درمان تاخیر در گفتار در تهران
همواره تعداد مشکلات جسمی و فیزیکی که افراد در جامعه با آن روبه رو می شوند بسیار زیاد بوده که سبب اختلال و نقص در روند زندگی عادی افراد شده و انجام امور روزانه را بطور مستقل برای آنها بسیار دشوار کرده است . از جمله این نقص های فیزیکی میتوان به مشکلات کاردرمانی و گفتاردرمانی و …. اشاره کرد .کلینیک مسیحا رهاب در راستای حل این نواقص و مشکلات همواره با ارائه به روزترین روش های درمانی و همکاری با مجرب ترین پرسنل از جمله معتبرترین مراکز توانبخشی در کشور بوده است که همواره در بالاترین رتبه در حوزه درمانی خود بوده است .
برای کسب مشاوره غیر حضوری میتوانید با شماره تلفن های – ۰۹۱۹۳۷۰۵۱۹۸و ۰۲۱۷۷۹۳۳۵۱۰ –تماس حاصل فرمایید و در صورت تمایل جهت کسب مشاوره حضوری میتوانید به آدرس – تهران ، نارمک ،چهارراه تلفنخانه ،جنب مدرسه سروش ،پلاک ۲۵۰ ،واحد ۱۳ – مراجعه فرمایید همکاران ما همواره در خدمت گذاری به شما عزیزان حاضر خواهند بود.
علت تاخیر در گفتار برای هر فرد متفاوت خواهد بود اما اغلب کودکان با این مشکل مواجه هستند که بهتر است هر چه زودتر تشخیص داده و تحت درمان تاخیر در گفتار قرار گیرند.
تمرینات درمان تاخیر در گفتار در سنین مختلف و با توجه به میزان شدت اختلال گفتاری متفاوت خواهد بود. حتی برای کودکان نیز در سنین مختلف نیز از تمرین های متفاوتی برای درمان استفاده خواهد شد.
برای تعیین اینکه آیا کودک تاخیر در گفتار دارد یا خیر، پزشک باید دانش اولیه از نقاط عطف گفتار داشته باشد. گفتار معمولی در هر سن کودک متفاوت است.
در صورتی که در مرحله سنی با اختلال در گفتار روبرو شود؛ درمان تاخیر در گفتار آن متفاوت خواهد بود. با توجه به اینکه رسیدگی و درمان تاخیر در گفتار از سن کم و کودکی موثر و نتیجه بخش است.
2 دیدگاه دربارهٔ «درمان تاخیر در گفتار»
سلام من برادرم ۱۸ سالشه و همین مشکل تاخیر در گفتار رو داره خواستم بدونم تا این سن هم قابل درمان هس؟
سلام . جهت کسب اطلاعات با شماره ۰۲۱۷۷۹۳۳۵۱۰ تماس بگیرید .